FoodFools

ConFusion? Ja, ConFusion!

Skype en Facetime, het zijn prachtige uitvindingen. Via Facetime heeft de harde kern van Food Fools iedere dag kort overleg. Omdat je elkaar als het ware recht in de ogen kunt kijken, kan dat leiden tot inspirerende, open gesprekken en in het geval van de Food Fools tot smakelijke onzin. Zo kwam de vraag 'Wat vind jij van ConFusion?' Het kwartje viel even niet. 'Tegenstellingen, een vier-windstreken-diner?' Fout, de tegenstellingen moeten in een gerecht zitten. ’Hè...' Maar het kwartje viel, en binnen de kortste keren zaten we over en weer gerechten te verzinnen met ingrediënten die normaal niet bij elkaar horen. Ramensoep met Hollandse groenten en Gelderse rookworst bijvoorbeeld. Of risotto van parelgort met langzaam gegaard buikspek, witte kimchi en gegrilde pastinaak. Dat soort dingen.

Een paar weken terug sprak onze Deventer tak met Mieke Conijn, directeur van het Kunstenlab. Het gesprek ging natuurlijk over voedsel. En over de relatie tussen voedsel en kunst. En hoe Food Fools en Kunstenlab samen dingen in Deventer Havenkwartier kunnen organiseren. Het ConFusion-idee kwam ter sprake en daarmee kwam ook het boek Mix x Tijd op tafel.

Mix x Tijd
Een paar jaar geleden had het Kunstenlab mede de regie over een project met dezelfde naam. Het was in principe een integratieproject dat in 2004 was gestart door de Amsterdamse kunstenaar Harold Schouten. Wat was het idee: mensen van verschillende culturele achtergrond zetten samen een maaltijd in elkaar met ingrediënten en technieken uit de keukens van de deelnemers. Een kunstenaar stelt daarbij de regels vast.

Dat idee van Schouten is later opgepakt en tot een groot project geëvalueerd. Zesentwintig groepen van verschillende afkomst gingen op drie verschillende plaatsen in Nederland aan de slag onder leiding van acht verschillende kunstenaars. Het project liep in 2006 en 2007 en werd afgerond met een boek.

Britta en Sarah
Ieder gerecht en dus iedere groep heeft een eigen vormgeving en invalshoek. Bij de Thaise Britta en de Poolse Sarah zijn bijvoorbeeld flarden van het gesprek weergegeven. Britta: 'Het is typisch Thais om op straat te eten, alles lekker en veel door elkaar. Mijn oma in Thailand woont in de "plattelandsregio" de Insaan-streek: een regio met eigen muziek en een eigen keuken. De smaak is erg uitgesproken, een beetje stinky zelfs, pittig en er wordt veel gevijzeld'. Sarah: In de Poolse keuken heb je ook iets dat rauw gegeten wordt. Dit gerecht is een lunch-ding of voorgerecht. Je combineert het zelf op je bordje. En als dat doet dan voel je je een beetje een tovenaarsvrouwtje, met potjes en dingen van het land'.

Britta en Sarah maakten samen plattelandsexplosies: pittige koolpakketjes met rode bieten-kokossoep. Het recept werd verder ontwikkeld door Wil Demandt van het befaamde Amsterdamse restaurant Bordewijk.

De Food Fools voelen zich niet te beroerd om een of meer recepten uit Mix x Tijd in hun ConFusion-diner te integreren. Misschien moet het Chinees gegrild varkensvlees met een broodje van gegrilde fijne grutten en Surinaamse kousenband – een ander soort hamburger – het afleggen tegen de hartige pannenkoeken met een sausje - waarin ook Chinees gegrild varkensvlees is verwerkt. Wie zal het zeggen.

We gaan het allemaal meemaken.