FoodFools

Proef de Proefplank - een zoektocht door de ommelanden van Deventer

Deventer is een lekkere plek. In Deventer en in de directe ommelanden zit een aangenaam aantal kleine producenten, die met veel liefde in passie hun ambacht uitoefenen en zorgen dat er allerlei lekkers op ons bord komt. De Food Fools hebben voor hun eerste event een keuze gemaakt uit al dat lekkers en een 'ProefPlank' samengesteld.

Op tweeënhalve meter lokaal hout worden zeven gerechtjes uitgestald met ingrediënten waarvoor veel moeite is gedaan, maar waarvoor een zo'n gering mogelijk aantal kilometers is geredden. Frans-Jan, die net over een nieuwe auto beschikt – tweedehands dat wel – heeft bij de keuze van merk en type gelet op de mogelijkheid om dit soort escapades te kunnen ondernemen. Voor het vullen van de 'Proefplank' ging hij onder andere langs bij Zorgboerderij Sterrenland, Boerderij Den Hoek, zelfslachtende slager Gerard ter Weele, de Sallandse Kaasmakerij en Mosterdmakerij Braakhekke. Food Fool Frans-Jan laat overigens nog proeven van zijn coppa en Food Fool en houtovenbakker Ben Effing bakt speciaal voor het event sintjansroggebrood.

Een rondrit
Stap even mee in de auto, dan maken we een kleine rondrit. Eerst gaan we naar Boerderij Den Hoek in Wilp (Achterhoek). Bij Den Hoek weet men hoe men heft agrarische hoofd boven water moet houden. Niet alleen heeft men een kleine camping, maar ook zijn er vergaderruimten en een volledig geoutilleerde keuken voor kookworkshops. Maar het accent ligt toch op de zuivel. De kaas, de boter en verschillende melkproducten. We kiezen de Oude Wilpenaer, een oude kaas vol van smaak. We gaan verder naar Zorgboerderij Sterrenland. Al 30 jaar verbouwt men hier biologische groenten. De slogan van Sterrenland: een mooie plek in de natuur waar sterren weer gaan stralen. En zo is het. We kopen hier mooie prei en stevige spruiten. Door de binnenlanden heen zetten we koers naar Oene, de werkplek van zelfslachtende slager Gerard ter Weele. We zoeken iets voor de bbq. Gerard, de man die in het seizoen alle wild van de Hoge Veluwe verwerkt, doet een voorstel. Frans-Jan lacht en roept'Dat doen we, maar we houden het "wat" nog even geheim'. Net als bij Den Hoek weet men ook bij forellenkwekerij 't Smallert in Emst de kop boven water te houden door de kwekerij net dat tikje meer te geven. In de loop der jaren is 't Smallert uitgegroeid tot een gezinspark. Een dagje uit, een personeelsfeest alles is mogelijk. Maar wij komen voor de forellen. En die zijn er in overvloed, grootgetrokken in zuiver sprengenwater waar ze tijd en ruimte kregen om ongestoord te groeien.

Op naar Harfsen
De andere dag weer de auto in. De andere kant op. Naar Harfsen. Aan de Braakhekkeweg vinden we boerderij Braakhekke. Ook hier weer een kleine camping en terwijl ook alle anderen een boerderijwinkel hebben, heeft Braakhekke ook nog een bloembinderij in de winkel ondergebracht. Sinds 2012 worden hier door de familie Zoetbrood zes soorten overheerlijke mosterd gemaakt. Bijvoorbeeld de olijf met basilcum voor een mediterrane smaak. Ook mogen we proeven van de nieuwe mosterdmayonaise. Lekker. We kiezen echter voor de volle ouderwetse grove mosterd.

Zo we hebben de ingrediënten voor onze proefplank bij elkaar. Niet vergeten om voor de voorstelling nog even de Sallandse Kaasmakerij (op de Oorsprong) langs te gaan. Zonder de Sallandse brie zou het feest niet compleet zijn.


7 Februari is het eerste Food Fools event: Bonte Bentheimer Big op je Bord.