FoodFools
Food Fools kiezen voor unieke locatie

De IJsselstroom sfeervol decor voor een komend Food Fools Event

Marian van Leeuwen en haar partner Silvester van Veldhoven hebben hun droom bijna verwezenlijkt. In de uiterwaarden bij Zutphen toverden ze in eigen beheer een vervallen, oude stoomwasserij – De IJsselstroom – om tot een stralend pand. 'Onze belangrijkste ambitie was het pand voor de toekomst te bewaren. Maar dan wel op een duurzame manier en volkomen energieneutraal', vertelt Marian van Leeuwen aan de Food Fools, die de locatie kwamen bekijken voor het Confusion - meerdere eetculturen op één bord.

IJsselstroom

Het pand werd in 1911 gebouwd als wasserij en was tot 1955 als zodanig in gebruik. Daarna was het de bedoeling dat er een palingrokerij in zou komen met een vijftal rookovens. Daarvan is er één gerealiseerd, maar nooit gebruikt. Tegenwoordig zouden spreken van een mislukte start-up. De toenmalige eigenaar Hoekstra – de vishandelaar – heeft het pand in de jaren zestig een 'moderne' uitstraling gegeven. Zijn architectonische ingrepen: grote rechthoekige ramen zonder kruislatten, een rechte gevel en een geveltekst in smeedijzeren letters.

Verval en restauratie
In de jaren zeventig begint het verval. Tot 2008 toen het pand tot gemeentelijk monument werd verklaard. Marian en Silvester hebben tijd, moeite en hun gehele werkkapitaal in de IJsselstroom geïnvesteerd. Maar de restauratie mag er dan ook zijn. Marian: 'Nu, anno 2015, hebben wij het pand voor een deel in oude stijl terug gebracht. Met name door de ornamenten aan de kopgevel, de profilering van de ramen en de geveltekst in het oorspronkelijke lettertype in het stucwerk verzonken aan te brengen.'

Interieur
Marian en Silvester maakten een documentaire en een boek over 'hun project'. Ze gaven zo invulling aan hun tweede ambitie: het verzamelen, bewaren en verspreiden van de verhalen in en om De IJsselstroom. De restauratie is nog niet geheel gereed. Aan het interieur moet nog het nodige gebeuren. Marian: 'Vanonder hardboardplaten kwamen bijvoorbeeld prachtig detailleerde deuren te voorschijn. Met het "patin" van voorbije jaren. Die laten we even voor wat ze zijn. Om te wennen aan de kleur en dan te zien of we daarmee verder kunnen.'

Wat wel klaar is, is de oorspronkelijke wasserij en het stookhok. Daarmee is hun derde ambitie ingevuld: het realiseren van een exclusieve kleinschalige locatie voor conferenties en presentaties, en een gastenverblijf.

De Food Fools houden op deze exclusieve locatie op 26 september a.s. een Food Fools Event met waarschijnlijk chocolade als thema.

Meer informatie over De IJsselstroom - http://www.deijsselstroom.info/