FoodFools

Rauwe bonen blijken uiterst zoet - het eerste Food Fools Event

Het is zaterdag 7 februari. De klok heeft net acht uur geslagen. De eerste liefhebbers van het geroosterde varken lopen de bakkerij van Ben Effing op De Oorsprong in Schalkhaar binnen. Het is een zeer divers gezelschap. Van ongecompliceerde lekkerbekken tot diepgravende, groene typetjes, maar allen hebben ze eenzelfde drive: lekker, puur en eerlijk eten - het Food Fools-adagium.

Iedere nieuwkomer krijgt een welgevuld glas Harvey Wallbanger in de hand gedrukt, want ieder Food Fools Event begint met een cocktail. Althans dat is de bedoeling. De Harvey Wallbanger is een creatie van Donato 'Duke' Antone Paolantonio en bestaat uit 3 delen wodka, 1 deel Galliano – een zoete kruidenlikeur – en zes delen vers sinaasappelsap. Het sinaasappelsap was weliswaar niet vers, maar de HW smaakte er niet minder om. Sommigen wilden die Galliano ook wel eens zo proeven, want Food Fools zijn nu eenmaal onderzoekend van instelling.

Proefplank
Rond half negen hebben zich zo'n vijfentwintig Food Fools verzameld in de lekker warme bakkerij. De cocktail heeft de tongen losgemaakt en het gesprek – hoe kan het anders – gaat over eten. Manuela Vermeeren – samen met Bart helemaal uit Haarlem gekomen om een stuk langzaam gegaard varken te verschalken – legt de laatste voorbereidingen voor de gerechtjes op de proefplank vast in het geheugen van haar digitale camera.

  • bb1
  • bb2
  • bb3
  • bb4
  • bb5
  • bb6
  • bb7
  • bb8
  • bb9

Gefrituurde spruiten
Frans-Jan – Food Fool Numero Uno – klimt op een van de bierbanken en kondigt aan dat de 'Proefplank' geopend is. Bordjes pakken en aansluiten in de rij voor de tweeënhalve meter lange Proefplank met kleine gerechtjes. We nemen een warm gevuld eitje met forel van 't Smallert en een mooie Hollandaisesaus, een paar plakjes Coppa van Frans-Jan's eigen Bonte Bentheimer, een spiesje van varkenshart afkomstig uit de slagerij van Gerard ter Weele en een stukje warme brie afkomstig uit de Sallandse Kaasmakerij. Absolute topper vonden de proevers de gefrituurde spruiten van Sterrenland met een dressing van honing (2/3) en Balsamico (1/3).

Geen baked beans
Van de proefplank naar het niet gecastreerde, jonge varken. Hij ligt in zijn braadbak zachtbruin te glanzen. Frans-Jan gaat het beest te lijf met zijn uitbeenmes en binnen de kortste keren staat er een bak met wat de Amerikaan 'barbecue' noemt - mooi, zacht, maar zeer sappig vlees dat maar een klein scheutje saus behoeft. De jonge Bonte Bentheimer wordt begeleid door een echt Amerikaanse coleslaw – maar toch weer afkomstig van het Nederlandse koolsla – en een flinke snee speltbrood uit de bakkerij van Ben. Daarnaast nog een schaal crème fraîche. Die crème fraîche was bedoeld als begeleiding bij de gepofte aardappels. Helaas, de aardappelen waren niet gaar geworden – te kort in de oven – en ook de baked beans van mooie witte krombekjes hadden de juiste gaarheid niet verkregen. Er was echter genoeg te genieten en ruim voldoende voor iedereen. Noch de aardappel, noch de baked beans werden gemist. De rauwe bonen waren uiteindelijk zeer zoet en Ben Effing heeft er – wanneer ze een nacht hebben door gegaard – een week lang eten van.

Het pièce de résistance
Nadat iedereen zich zichtbaar tegoed had gedaan aan de BB zorgde bakker Ben Effing voor een mooie afsluiter. In de oven had hij een aantal ananassen laten blakeren. Dat leverde een mooi stevig vruchtvlees met een verrukkelijke smaak. Tijdens de maaltijd werd – en zo hoort het ook – Grolsch bier uit pijpjes gedronken. Gewoon zonder kapsones. Dat is Food Fools eigen.

De avond loopt ten einde. Bart staat de restanten van de Bonte Bentheimer uit te benen. 'Morgen, wanneer het vet gestold is het geen doen. En hoeveel keer krijg je de kans om een varken uit te benen?' Frans-Jan springt weer op de bierbank en houdt zijn slotspeech – het grote dankjewel aan Kim Elgersma en Sil Lugtmeijer, de oprichters van de Youth Food Movement IJsselvallei, bakker Ben Effing en zijn Erna. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat alles op een aangename manier op de borden is gekomen.

Al met al een sterk eerste evenement, met een Bonte Bentheimer met ballen als middelpunt. Frans-Jan kondigde aan dat er nog meer evenementen zullen volgen. Daar houden we hem aan.